Saturday, September 6, 2008

KOCAK AIR PUN BERMULA

Bekas Pengerusi Gerakan Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Tan Kee Kwong, 61, menyertai PKR kerana hilang kepercayaan kepada Barisan Nasional (BN), Gerakan dan Umno.

"Ini bukan keputusan yang senang tetapi saya percaya parti satu kaum seperti MIC, MCA dan Umno sudah tidak relevan lagi."Majoriti rakyat negara ini mahu kepada parti berbilang kaum dan agama," katanya ketika mengumumkan menyertai PKR dalam sidang media di ibu pejabat parti itu di Petaling Jaya hari ini.

Hadir sama Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.Mei lalu, kerajaan Pakatan Rakyat Selangor melantik Dr Tan sebagai pengerusi bersama pasukan pengurusan tanah Selangor.

Dr Tan pernah menjadi timbalan menteri tanah dan pembangunan koperasi dari 1999 hingga 2004.Beliau merupakan ahli parlimen Segambut selama tiga penggal dari 1995 hingga 2004.
Beliau bagaimanapun tidak bertanding dalam pilihanraya umum 8 Mac lalu.

'Mustahil dilakukan'

Dr Tan merupakan anak bekas pemimpin pembangkang Tan Sri Tan Chee Khoon pada era 60-an dan 70-an.Beliau menghantar surat berhenti menjadi ahli Gerakan kepada setiausaha agung parti itu, Datuk Seri Chia Kwang Chye jam 11 pagi semalam.

Dr Tan berkata, beliau menyertai BN kerana mahu menukar BN tetapi sampai satu tahap, ia sangat sukar dan mustahil boleh dilakukan."Selepas tsunami politik, saya dan majoriti orang di Lembah Kelang percaya kepada sistem semak dan imbang dalam politik negara."Saya berharap negara kita ada sistem dua parti seperti di United Kingdom dan Amerika Syarikat," katanya.

Menurutnya lagi, PKR merupakan sebuah parti berbilang kaum dan ini baik kepada negara.'Pemimpin korup'Dr Tan percaya Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim boleh membawa Malaysia ke arah yang lebih baik."Saya yakin beliau akan mengenepikan pemimpin Umno yang rosak dan korup," katanya.

Ketika ditanya mengapa menyertai PKR sekarang, Dr Tan berkata, beliau menyertai Gerakan kerana diminta oleh bekas naib presiden parti itu, Tan Sri Alex Lee pada 1995.Dr Tan berkata, beliau menyertai Gerakan dua bulan sebelum pilihanraya umum tahun berkenaan dan bertanding di kawasan Parlimen Segambut.

"Saya mahu melakukan sesuatu kepada Gerakan dan BN tetapi ia sukar dan sampai tahap mustahil," katanya.

Pemuda MCA Perak pula gesa parti keluar BN

No comments: